Zachodniopomorska Rada Olimpijska

13Olimpijski znicz płonął w Świdwinie - 30 września – 1 października 2021 r.

Zachodniopomorska Rada Olimpijska zaprosiła Powiat Świdwiński i Miasto Świdwin do współorganizacji tegorocznych Wojewódzkich Uroczystości Dni Olimpijczyka. Z powodu pandemii impreza została przesunięta z kwietnia na 30.09 – 01.10.2021. Dobrze się jednak złożyło, bo sportowcy i trenerzy niemal wprost z olimpijskich stadionów w Tokio zawitali do Świdwina.

Impreza tej rangi odbyła się już po raz dwudziesty. To wyjątkowe święto sportu i doskonała okazja do krzewienia idei olimpizmu w regionie. Uroczystości rozpoczęły się w czwartek 30 września olimpijskim śniadaniem z władzami powiatu i miasta w Centrum Nauki „Cordis“ w Świdwinie, skąd sportowcy rozjechali się do szkół na terenie powiatu świdwińskiego na 13 imprez sportowych. Dla najmłodszych była to niepowtarzalna okazja do spotkania z mistrzami olimpijskimi i paraolimpijskimi oraz ich trenerami. Łącznie w 13 imprezach wzięło udział blisko 1.650 uczennic i uczniów. O zmaganiach na olimpijskich arenach opowiadali między innymi:
Tomasz Kucharski – wioślarz, dwukrotny złoty medalista,
Renata Chilewska – lekkoatletka, paraolimpijka, czterokrotna złota medalistka olimpijska, a także chorąży Polskiej Reprezentacji Paraolimpijskiej na Igrzyskach w Londynie,
Ryszard Fornalczyk – zdobywca 4 złotych medali igrzysk paraolimpijskich w wyciskaniu sztangi leżąc,
Beata Sokołowska-Kulesza – kajakarka, dwukrotna brązowa medalistka,
Janusz Brzozowski – piłkarz ręczny, brązowy medalista z Montrealu,
Daniel Jędraszko – kajakarz, srebrny medalista z Sydney,
Władysław Stecyk – zapaśnik, srebrny medalista z Moskwy,
Marian Tałaj – judoka, brązowy medalista z Montrealu,
Henryk Wawrowski – piłkarz nożny, srebrny medalista z Montrealu,
oraz pozostali uczestnicy rywalizacji olimpijskich i paraolimpijskich: Róża Data-Ptak, Joanna Oleksiuk, Ryszard Chybiński, Grzegorz Kołtan, Roman Kowalewski, Krzysztof Krupecki, Janusz Olszewski, Krzysztof Pierwieniecki, Andrzej Stec (trener), Rajmund Zieliński.
Po południu olimpijska rodzina przyjęła zaproszenie dowódcy 21. Bazy Lotnictwa Taktycznego w Świdwinie płk. pil. mgr. inż. Bartłomieja Mejki do zwiedzenia świdwińskiej jednostki wojskowej. Wycieczka okazała się wielką atrakcją dla olimpijczyków, szczególnie pań.
Wieczór wypełniła Gala Sportu zorganizowana w Świdwińskim Ośrodku Kultury. Podczas Gali Starosta Świdwiński – Mirosław Majka oraz Burmistrz Miasta Świdwin – Piotr Feliński wręczyli wyróżnienia osobom szczególnie zasłużonym dla rozwoju sportu: sportowcom, trenerom i działaczom z terenu Powiatu Świdwińskiego oraz Miasta Świdwin.
Drugi dzień olimpijskiego święta rozpoczął się od spaceru po Świdwinie, następnie na placu Konstytucji 3 Maja pod ratuszem, odbył się Apel Olimpijski i wyruszyła sztafeta z płomienień olimpijskim do miejsca głównych uroczystości. Z oryginalną pochodnią z Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Turynie 2006 biegli zawodnicy i trenerzy świdwińskiego Klubu Lekkoatletycznego „Feniks“, towarzyszył im dwukrotny złoty medalista Tomasz Kucharski. Kulminacyjnym punktem Wojewódzkich Uroczystości Dni Olimpijczyka były wydarzenia w hali sportowej Zespołu Szkół Rolniczych CKZ im. S. Żeromskiego w Świdwinie. Ceremonię rozpoczął koncert orkiestry „Red Swing Low“ z Gryfickiego Domu Kultury pod dyrekcją Krzysztofa Malickiego. Następnie, do hali na wzór parady olimpijskiej, weszły reprezentacje 20 zachodniopomorskich szkół imienia Polskich Olimpijczyków i 14 Klubów Olimpijczyka. Barwny korowód zakończyli zawodnicy świdwińskich klubów sportowych niosący tabliczki z nazwami miast-organizatorów kolejnych letnich nowożytnych igrzysk olimpijskich od Aten 1896 do Tokio 2020.
Licznie przybyłych gości powitali gospodarze: Wicestarosta Świdwiński – Zdzisław Pawelec i Burmistrz Miasta Świdwin – Piotr Feliński oraz inicjator uroczystości Prezes Zachodniopomorskiej Rady Olimpijskiej – Stanisław Kopeć. Następnie głos zabrał Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Stanisław Wziątek. Oficjalnego otwarcia Dni Olimpijczyka dokonał Ryszard Stadniuk Wiceprezes Polskiego Komitetu Olimpijskiego.
Gośćmi honorowymi byli: 27 olimpijczyków, 3 trenerów olimpijskich oraz znawcy olimpizmu profesorowie Jerzy Eider, Renata Urban i Agnieszka Połaniecka. Do wymienionego już wyżej grona dołączyli: Elżbieta Wójcik – pięściarka, Ryszard Stadniuk – wioślarz, brązowy medalista, obecnie Wiceprezes Polskiego Komitetu Olimpijskiego, Mirosław Kowalewski – wioślarz, Paweł Łakomy – kajakarz, Andrzej Wroński – zapaśnik, dwukrotny złoty medalista olimpijski.
Możliwość organizacji Wojewódzkich Uroczystości Powiat Świdwiński i Miasto Świdwin zawdzięczają Prezesowi Zachodniopomorskiej Rady Olimpijskiej Stanisławowi Kopciowi. To on serdecznie przywitał olimpijczyków i zaprezentował ich dorobek sportowy.
Szczególnie wzruszającymi momentami wydarzenia były: wciągnięcie flagi Polskiego Komitetu Olimpijskiego przez brązowego medalistę olimpijskiego Mariana Tałaja oraz zapalenie znicza olimpijskiego, którego dokonał dwukrotny zdobywca złotego krążka Tomasza Kucharskiego.
Dni Olimpijczyka były również doskonałą okazją do wręczenie odznaczeń osobom szczególnie zasłużonym dla sportu. Dyrektor koszalińskiej Delegatury Urzędu Wojewódzkiego Paweł Michalak, w asyście Zachodniopomorskiego Wicekuratora Oświaty Bogusława Ogorzałka, wręczył 11 medali Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu „Za zasługi dla Sportu“. Członek Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego Stanisław Wziątek wręczył 6 Odznaczeń Honorowych Gryfa Zachodniopomorskiego, a Wiceprezes Ryszard Stadniuk wręczył 16 medali Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Z rąk zapaśników-medalistów olimpijskich Władysława Stecyka i Andrzeja Wrońskiego 4 Kółka Olimpijskie otrzymały nadzieje sportowe powiatu świdwińskiego. To nietuzinkowe wydarzenie, to prawdziwa lekcja sportowego wychowania młodzieży w duchu przyjaźni i pokoju. Na zakończenie uroczystości z programem sportowo-artystycznym wystąpił Klub Tańca „Omen“ – Wicemistrzowie Europy, Mistrzowie i Wicemistrzowie Polski formacji tanecznych, pod kierownictwem Iwony Kruk.
Imprezie towarzyszyły trzy wystawy. Pierwsza zorganizowana w holu Centrum Nauki „Cordis“ to wystawa pamiątek po świdwińskim olimpijczyku Marcinie Jureckim. Karierę utalentowanego zapaśnika, uczestnika igrzysk w Sydney przerwała śmiertelna choroba. Dzięki uprzejmości rodziny można obejrzeć między innymi liczne medale mistrza oraz stroje sportowe, w których występował jako reprezentant białogardzkiego klubu sportowego oraz kadry narodowej.
Druga z serii wystaw została zorganizowana w Zespole Szkół Rolniczych CKZ w Świdwinie. Prezentuje ona sylwetki zachodniopomorskich medalistów olimpijskich.
Trzecia wystawa to prace plastyczne najmłodszych mieszkańców powiatu i ich wyobrażenie na temat dyscyplin olimpijskich. Prace laureatów zaprezentowano w Świdwińskim Ośrodku Kultury „Zamek“, pozostałe w holu CN „Cordis“.
Wojewódzkim Uroczystościom Dni Olimpijczyka patronował: Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz, Zachodniopomorski Kurator Oświaty w Szczecinie.
Patroni medialni: Radio Szczecin, Polskie Radio Koszalin, TVP 3, Magazyn Olimpijski, Głos Koszaliński, Kurier Szczeciński.
Szczególne podziękowania za wsparcie w organizacji imprezy kierujemy do Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego, Dyrektora oraz Pracowników Zespołu Szkół Rolniczych CKZ im. S. Żeromskiego w Świdwinie, Dyrektora oraz Pracowników Świdwińskiego Ośrodka Kultury „Zamek“.

Organizatorzy wydarzenia:
Starosta
Burmistrz
Zachodniopomorska Rada Olimpijska

Świdwin, dnia 4 października 2021 roku.